Friday, December 16, 2005

Lebkuchen

I have a recipe for German Christmas biscuits in English and Polish that you just have to use. They are easy to make, taste damn good and can be used as Christmas tree decorations if you've broken all your baubles...

200g butter 200g maslo
200g honey 200g miód
100g sugar 100g cukier
1 egg jajko
450g flour 450g mąka
50g cocoa 50g kakao
1 level teaspoon cinnamon płaska łyżeczka cynamonu
1 level tsp. cloves płaska łyżeczka goździki
1 level tsp. cardamom płaska łyżeczka kardamonu
1 level tsp. baking powder płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Put butter, honey and sugar into a saucepan and let it melt on a low heat, stirring all the time.

Włożyć masło, miód i cukier do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając.

When melted bring it to the boil once then pour into a large mixing bowl and let it cool completely.

Po wymieszaniu się składników doprwoadzić do zagotowania i przelać do miski, gdzie zostawiamy wszystko do ostygnięcia.

Mix the egg with the cold butter mixture.

Do wystudzonej masy, dodajemy całe jajko.

Sift the flour, spices and baking powder together and add to the butter mixture little by little.

Przesiać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia i dodać do masy.

Kneed well.

Dobrze wyrobić.

Roll out to ½ cm thickness and cut out shapes. Make holes for string with a cocktail stick. Line baking sheets with greaseproof paper and bake at 200ºC for 10-12 minutes.

Rozwałkować na placki o grubości ½ cm i wyciąć dowolne kształty. Wykałaczką zrobić dziurki do zawieszenia na choinkę. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200ºC przez 10-12 minut.

Decorate when cold and hang on the tree, if they don't all get eaten first...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home